Landelijk VVD Ondernemersevent: naar een flexibele arbeidsmarkt

Tweede Kamerlid Erik Ziengs
Tweede Kamerlid Erik Ziengs
Op 11 april was ik bij het landelijke ondernemersevent van de VVD. Op het programma stond de flexibele arbeidsmarkt: van een vaste banen economie naar een economie gebaseerd op flexibele arbeidscontracten.

Halbe Zijlstra benoemde de grote uitdagingen voor de veranderende arbeidsmarkt. Het sociale pakket voor de arbeidsmarktwetgeving is zo’n 70 jaar geleden ontwikkeld en sluit niet goed aan bij de huidige arbeidsmarkt. Ook is het pakket niet maatgevend voor de toekomst. Op de vraag of we het hele arbeidsmarktstelsel voor zelfstandigen en iedereen in loondienst moeten herzien is het antwoord van de VVD een duidelijke ja!

Wat we zien is dat het aantal freelancers en ZZP’ers toeneemt. Voor deze groepen wil de VVD het zelfstandige karakter behouden.
Daarnaast zijn er ook mensen die graag in loondienst willen blijven en niet voor het ondernemerschap kiezen. Maar de lasten en risico’s die vastzitten aan het in vaste dienst nemen van mensen zijn zo groot geworden, dat werkgevers wel drie keer nadenken voordat ze iemand aannemen. De balans tussen de rechten die een werknemer heeft en de kosten die dat voor de werkgever met zich meebrengt is zoek.

Het verhaal van Zijlstra is duidelijk: de VVD wil die balans herstellen. De VVD wil veel meer mensen de keuze van een vaste baan geven. Niet door flex of zzp’ers te bestrijden. Niet door zelfstandigen in het keurslijf van collectieve regelingen te dwingen. Maar door de balans te herstellen tussen de rechten die een werknemer heeft en de kosten die dat voor een werkgever met zich meebrengt.

Tijdens het event was er discussie in de zaal over de vervanging van de VAR door de Wet DBA. Veel mensen vroegen zich af waarom er gekozen is voor een nieuw instrument in plaats van het bestaande te verbeteren. Tweede Kamerlid Erik Ziengs gaf als reactie: ‘We gaan de praktische uitwerking op de voet volgen. Maar het middel mag niet erger worden dan de kwaal. Houd ons op de hoogte van uw ervaringen’.

De flexibele arbeidsmarkt zal een belangrijk punt worden in het verkiezingsprogramma. Meer vrijheid en minder verplichtingen voor ondernemers zijn het vertrekpunt om die flexibiliteit te bieden.