Dronten niet verantwoordelijk brandweerzorg vliegveld Lelystad

De Veiligheidsregio Flevoland vraagt aan de Flevolandse gemeenten of zij willen bijdragen aan de brandweerzorg van vliegveld Lelystad. De VVD is het eens met het college dat wij als gemeente niet mede-verantwoordelijk zijn voor de brandweerzorg op vliegveld Lelystad. Afgelopen donderdag besloot de gemeenteraad de lijn van het college te volgen.

Schiphol Group is verantwoordelijk
De VVD vindt het vreemd dat niet eerst onderzocht is of Schiphol Group zelf de brandweerzorg op het vliegveld regelt. Zoals zij deze ook op luchthaven Schiphol verzorgen.

Waarom pakt de Veiligheidsregio de handschoen op?
Het is wat ons betreft een raadsel waarom dit nooit onderzocht is. En dat meteen de Veiligheidsregio Flevoland de handschoen oppakt. Wij vinden dat de private ondernemingen verantwoordelijk zijn voor de brandweerzorg. Een bedrijf als Broekhoff Vuurwerk of de organisaties achter Defqon en Lowlands moeten ook zelf investeren in veiligheid.

Belangen brandweerkazernes
Vorig jaar heeft de VVD-fractie meerdere bezoeken gebracht aan de brandweerkazernes in onze gemeente. Ook toen bleek hoe belangrijk de brandweerkazernes in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant zijn.
Het voorstel van de Veiligheidsregio Flevoland, om Dronten te laten meebetalen, kan ten koste gaan van onze eigen brandweerkazernes. De burgemeester stelde ons gerust dat er geen sprake is van sluiting. Maar je kunt het geld maar één keer uitgeven.

Wensen en bedenkingen
De VVD wenst dat Schiphol zelf haar verantwoordelijkheid draagt voor de brandweerzorg op vliegveld Lelystad. En we hebben ernstige bedenkingen dat de gemeente Dronten daaraan moet meebetalen.