Hondenbelasting structureel afschaffen vanaf 2019

VVD Dronten wil structureel af van de hondenbelasting en vindt deze heffing op de viervoeter niet meer van deze tijd. Al 147 gemeenten hebben de hondenbelasting inmiddels afgeschaft. Het blijft een vreemde belasting. Want wie heeft er ooit van een katten- of paardenbelasting gehoord? En wat te denken van de honden in het buitengebied die doorgaans gewoon op het eigen erf lopen. Ook die hondenbezitters betalen hondenbelasting.
Bovendien gaat de opbrengst van de hondenbelasting naar de algemene middelen en wordt deze niet eens specifiek ingezet voor hondenbeleid. Dankzij gezond financieel beleid is afschaffing vanaf 2019 mogelijk. In ons verkiezingsprogramma staat dat daar waar de begroting het financieel toelaat de VVD pleit voor verlaging van belastingen, dan wel afschaffing van belastingen. Door het financieel gezonde beleid van de VVD-wethouder van financiƫn is er voldoende financiƫle ruimte om de hondenbelasting vanaf 2019 volledig af te schaffen. De belasting levert bijna drie ton per jaar op.

Het gaat voor hondenbezitters om behoorlijk wat geld.
De heffing is een behoorlijke smak geld voor hondenbezitters in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. De eerste hond kost 66,66 per jaar en de tweede en elke volgende hond 112,28 per jaar.

Hondenpoep blijft een grote ergernis
Hondenpoep op de openbare terreinen veroorzaakt veel ergernis. Hondenbezitters zijn verplicht de poep van hun hond op te ruimen. Echter, veel eigenaren zijn van mening dat wanneer ze hondenbelasting betalen, de gemeente ook moet zorgen voor het opruimen van de poep. Als je hondenbelasting afschaft dan geldt die gedachte niet meer. De VVD Dronten vindt het belangrijk dat de aanlijn- en opruimplicht blijft. Wie de hondenpoep niet opruimt, riskeert een flinke boete.